Z Michelin w podróży

Często w czasie wycieczki ma się ochotę coś zjeść, dlatego zaczynamy wyszukiwania miejsca w jakim będziemy mogli się pożywić. I tu rozpoczyna się kłopot, bo gdzie ma się pójść jeżeli jesteśmy w jakimś rejonie po raz pierwszy? Czym prowadzić się przy doborze naszej jadłodajni? Może sięokazać, że knajpa która ma rezydencję w pokaźnym, rzucającym się w oczy gmachu, będzie podawała nam jadło niezacne, a w dodatku drogi.Innym razem w ogóle niezauważana restauracja w starszawej kamienicy będzie miejscem do jakiego będziemy raczyli często powracać, ze względuna smak i wartość. Na rozwiązanie tego kłopotu wpadli przed ponad 100 laty bracia Michelin.
W 1900 roku André Michelin jako pierwszy wydał przewodnik po Francji. Przewodnik ten posiadał za zadanie wskazać podróżnym, szoferom, miejscazasadnicze w czasie przejażdżki. W głównej wersji przewodnik obejmował w swojej treści adresy takich obszarów jak: stacje paliw, zakładysamochodowe, sklepiki z oponami, hotele, miejsca jakich można porządnie zjeść, a także dane na temat wartości paliw czy reperacji wozów.
Przewodnik do lat początku lat dwudziestych XX wieku rozprowadzony był za darmo, w latach nowszych trafił on już na półki i był sprzedawany.Kilkanaście lat później wpisano do niego weryfikację restauracji. Wyznacznikiem klasy danej restauracji była przypisywana przez przewodnik ilośćgwiazdek, na początku przypisywano tylko jedną gwiazdkę wybieranym miejscom z biegiem lat, skale powiększono do trzech gwiazdek.
Z upływem czasu przewodnik przybierał na wartości. Wraz z wzrostem treści przyrastała ilość zaspokojonych użytkowników przewodnika. W końcustał on się bestsellerem w swojej domenie. Dzisiaj miejsce w przewodniku jest fantastycznym wyróżnieniem dla wielu restauracji. Posiadaczekonkretnych miejsc nie mają oddziaływania na to czy dana restauracja znajdzie się w przewodniku, decyduje o tym anonimowe zgromadzenie, dzięki temu znajdujemy w nim tylko i jedynie miejsca które warto odwiedzać.
W tym roku 32 Polskie restauracje znalazły się w przewodniku. Z wyróżnienia mogą cieszyć się restauracje w Krakowie i w Warszawie, jednakże żadna z nich nie zdobyła gwiazdki, a ‘zaledwie’ mniej cenny znak widelca.
Przewodnik Michelin w Krakowie i w Warszawie cieszy się powodzeniem, w pozostałych polskich miastach nie jest już tak rozchwytywany zprzyczyny tego, że nie ma w nim obiektów z tych miejsc. Reasumując: jeżeli interesuje nas opinia specjalisty w domenie restauratorów, śmiałomoglibyśmy zasięgnąć wiadomości z tego przewodnika, może on być naszym kompendium mądrości o kawiarniach europy, a nawet globu.

Categories: Hobby i Rozrywka

Comments are closed.

Dlaczego warto posta

Gdy dziecko przychodzi na świat, codzienność rodziców diametralnie się zmienia. ...

Tajemnice Pabianic:

Znane z bogatej historii i dziedzictwa kulturowego, Pabianice to jedno ...

SPEED TEST Internetu

Prędkość internetu to kwestia, która odgrywa coraz ważniejszą rolę w ...

Zapomniane granice:

Medycyna i erotyka są dwoma dziedzinami, które wydawać by się ...

Internet radiowy Szp

W dzisiejszych czasach Internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...